زمان سوار شدن به هر آسانسور اولین چیزی که توجه شما را به خود جلب میکند درب آسانسور است که اولین دیدگاه نسبت به قدیمی یا جدید بودن و یا خراب یا سالم بودن آسانسور را به شما میدهد پس میتوان گفت درب آسانسور باعث ایجاد دید مثبت یا منفی در افراد نسبت به آسانسور ما میشود علاوه بر جنبهی زیبایی درب آسانسور باعث ایجاد امنیت و جلوگیری از سقوط افراد درون چاه آسانسور یا ایجاد دیگر آسیبها در افراد میشود به همین خاطر قبل از اقدام به نصب آسانسور یا بازسازی آسانسور باید دید کاملی نسبت به انواع درب آسانسور داشته باشیم.
آشنایی بیشتر با درب آسانسور
هر آسانسور باید از دو نوع درب که به صورت یکپارچه عمل می کنند و امنیت مسافران را از طریق تفکیک فضا و قطع دسترسی به محیطهای خطرناک تامین میکند تشکیل شده باشد. به این دربها ، درب کابین و درب طبقه گفته میشود که درب کابین بر روی کابین و درب طبقه در هر ایستگاه آسانسور در طبقات نصب میشود؛ پس میتوان گفت هر آسانسور به طور معمول دارای یک درب کابین و درب کابین به تعداد طبقات است.
در برخی از آسانسورها مخصوصا آسانسورهای قدیمی ساز مشاهده میکنیم که درب کابین بر روی کابین آسانسور نصب نشده است، زمانی که شما درون کابین آسانسوری که فاقد درب کابین است میایستسد و آسانسور شروع به حرکت میکند شما میتوانید حرکت آسانسور در بین طبقات را ببینید که این امر تا کنون باعث ایجاد صدمات جبران ناپذیری مخصوصا برای کودکان شدهاست.
درب کابین آسانسور
تعداد این درب بستگی به تعداد ورودی و خروجی کابین آسانسور دارد در برخی از ساختمان ها به دلیل محدودتهای معماری و یا نیاز به جداسازی بعضی از بخشهای ساختمان از یکدیگر برای آسانسور بیشتر از یک درب کابین تعبیه میشود اما به طور معمل تعداد درب کابین آسانسور یکی است؛ درب کابین همراه با کابین آسانسور جابهجا میشود و تنها در زمان ایست کامل در هر طبقه باز میشود. درب کابین به صورت خودکار در زمان حرکت بسته شده و با جدا کردن فضای کابین مسافران را از خطرات ناشی از حرکت کابین آسانسور بین طبقات حفظ میکند.
درب طبقه آسانسور
درب طبقه، ایستگاه آسانسور در هر طبقه از ساختمان از چاه آسانسور جدا میکند که این امر با عث از بین رفتن خطراتی نظیر سقوط به چاه یا برخورد با کابین در حال حرکت می شود. درب طبقه تنها زمانی باز میشود که کابین در طبقه توقف کرده و درب کابین جهت ورود یا خروج مسافرین باز شده باشد. نوع و همچنین اندازهی این درب به نوع کاربری آسانسور، فضا و استانداردهای موجود بستگی دارد.
انواع درب آسانسور
درب آسانسور را میتوان براساس فاکتورهای مختلفی تقسیم بندی کرد یک یکی از این تقسیم بندی ها تقسیم بندی بر اساس نیروی لازم برای باز و بسته کردن درب آسانسور است.
-
درب اتوماتیک آسانسور
در این نوع از درهای آسانسور، هم درب کابین و هم درب طبقه استفاده میشود که بصورت خودکار باز و بسته میشوند. این نوع دربها را یا از نوع تسلکوپی یا سنترال طراحی و اجرا میکنند. در نوع تلسکوپی درب تنها از یک سمت باز و بسته میشود و در نوع سنترال درب از وسط باز و سپس دوباره از کنارهها بسته میشود.
-
درب نیمه اتوماتیک آسانسور
دربهای نیمه اتوماتیک درب کابین معمولا به سورت لولایی بوده و بدون دخالت مسافر باز و بسته میشود و درب طبقه به صورت لولایی بوده و پس از استپ کامل کابین آسانسور و باز شدن درب کابین توسط مسافر باز و بسته میشود.
انواع درب آسانسور از نظر نوع باز و بسته شدن
درهای آسانسور را از نظر نوع و سبک باز و بسته شدن به 4 دستهی کلی تقسیمبندی میشوند:
-
درب لولایی آسانسور
درب لولایی آسانسور که قدیمیترین نوع درب آسانسور است که برای آسانسورهای کوچک با فضای محدود کاربرد بیشتری دارد؛ نیاز نداشتن به عرض زیاد برای کارکرد صحیح از مزایای درب لولایی آسانسور است. معمولا دربهای لولایی در عرضهای ۷۰،۸۰ و ۹۰ سانتیمتری تولید میشوند. از معایب دربهای لولایی میتوان به مسدود شدن مسیر راهرو هنگام باز شدن درب طبقه و سخت باز شدن درب طبقه برای افراد معلول و کودکان و سالمندان و همچنین طولانی بودن زمان باز و بسته شدن درب آسانسور اشاره کرد؛ از این نوع درب تنها برای در طبقه استفاده میشود.
-
درب عمودی آسانسور
درب عمودی بیشتر در آسانسورهای باربری کاربرد دارند. عملکرد این درب عمودی به این صورت است که درب در راستای عمودی از پایین باز و به سمت بالا رفته و جمع میشود. در هنگام بسته شدن نیز در راستای عمود پایین آمده و باعث بسته شدن درب آسانسور میشود. نیروی باز و بستهکنندهی این نوع دربها هم از نوع مکانیکی(دستی) و هم از نوع الکترومکانیکی(موتور) میباشد.
-
درب کپسولی آسانسور
دربهای کپسولی تنها از یک سمت باز یا بسته میشوند. سه قاب بالای این نوع دربها نصب میشود که در هنگام باز و بسته شدن، بصورت کشویی بر روی یکدیگر قرار میگیرند. از مزایای این نوع دربها سرعت بالاتر نسبت به دربهای لولایی میباشد.
-
درب سنترال آسانسور
دربهای سنترال از دو لنگه مجزا تشکیل شدهاند. هنگام بسته شدن، این لنگهها بصورت مماس کنار هم قرار میگیرند. در زمان باز شدن نیز به صورت کشویی به طرف سمت و چپ حرکت میکنند و باعث باز شدن درب از قسمت میانی میشوند. مزیت این دربها سرعت بالای عملکرد و باز و بسته شدن است. عیب این نوع دربها عدم کارکرد صحیح به هنگام خطا و یا کار نکردن چشمی درب آسانسور است.
اجزای سازندهی درب آسانسور
دربهای آسانسور نیز مانند دیگر تجهیزات آسانسور از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است. برخی از این قطعات در انواع دربهای آسانسور مشترک بوده و برخی دیگر تنها برای یک نوع خاص از درب مورد استفاده قرار میگیرد.
-
دیکتاتور
وظیفهی این قطعه در درب های آسانسور، جلوگیری از برخورد و ضربه شدید درب با قسمتهای کابین است. وجود این قطعه در سیستم درب آسانسور باعث نرمی و آرامی باز و بسته شدن درب آسانسور میشود.
-
مگنت درب آسانسور
این قطعه برای ایمنی درب آسانسور به کار گرفته میشود. به این صورت که هنگام رسیدن درب به طبقه قفل درب بر روی مگنت فشار ایجاد میکند و باعث باز شدن درب میشود. مگنت درب آسانسور از یک سیم پیچ مغناطیسی و یک اهرم و جک تشکیل شده است.
-
سنسور درب آسانسور
نقش این سنسور تشخیص وجود یا عدم وجود شی یا شخص در جلوی درب و همچنین لابهلای در آسانسور میباشد. در دو نوع پردهای و نقطهای وجود دارد. در صورت وجود شی این سنسور اجازه بسته شدن درب و در نتیجه اجازهی حرکت به آسانسور را نمیدهد.
-
کفشک
محل قرارگیری این قطعه در بالا یا پایین کابین در امتداد ریل راهنما است. وظیفهی کفشکها هدایت درب برای باز یا بسته شدن است. کفشک لغزشی، ثابت و غلطکی از انواع کفشکهای درب آسانسور میباشد.